Voor veel Haagse wijken is een collectief warmtenet de meest haalbare en betaalbare oplossing voor de overstap van aardgas naar duurzame warmte. Door zelf mede-eigenaar te worden van het warmtebedrijf, houdt de gemeente regie over de aanleg, bronkeuze en bewonersparticipatie. Het warmtebedrijf komt volledig in publieke handen: NetVerder, EBN en de gemeente worden elk voor een derde eigenaar.
Warmtenet in bestaande bouw: van plannen naar uitvoering
NetVerder, onderdeel van Stedin Groep, brengt uitgebreide ervaring in met de ontwikkeling van warmtenetten in bestaande stedelijke omgeving. In Den Haag werkt het bedrijf al samen met de gemeente aan de voorbereiding van concrete projecten in Mariahoeve, Schilderswijk en Vruchtenbuurt. Eerder zette NetVerder al succesvolle stappen in onder andere Delft, waar onlangs is gestart met de aanleg van een betaalbaar warmtenet voor6.000 woningen in bestaande bouw.
“We zetten een belangrijke stap naar een duurzame stad. Door zelf mee te doen, kunnen we beter sturen en zorgen voor betaalbare warmte, duurzaamheid én samenwerking met bewoners. Energie is geen luxe, maar een basisbehoefte. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat we minder afhankelijk worden van aardgas en dat niemand in de kou komt te staan door te hoge energiekosten“, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie) van de gemeente Den Haag.
Betaalbaarheid en zeggenschap centraal
De gemeente wil garanderen dat verwarmen via het warmtenet niet duurder is dan met aardgas. Het publiek warmtebedrijf zorgt voor transparante tarieven en een eerlijke verhouding tussen vaste en variabele kosten. Gebruikers betalen nooit meer dan het maximale warmtetarief dat jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Ook is door het rijk een waarborgfonds in het vooruitzicht gesteld waarmee een publiek warmtebedrijf geld kan lenen tegen lage rente. Dit houdt de investeringskosten – en daarmee ook de kosten voor bewoners – beheersbaar. Ook blijven bewonersinitiatieven mogelijk: de gemeente ondersteunt lokale collectieven die een eigen warmteoplossing willen ontwikkelen.
Het plan sluit aan bij het wetsvoorstel Wet collectieve warmte, waarin staat dat warmtevoorziening voortaan in publieke handen moet komen. De rijksoverheid werkt tegelijkertijd aan aanvullende regelgeving en financiële instrumenten om de betaalbaarheid voor inwoners verder te borgen.
Volgende stap: besluit gemeente Den Haag
De komende maanden wordt het plan voor het warmtebedrijf verder uitgewerkt. Dat gaat onder meer over de organisatie, de samenwerking met inwoners, de kosten en de planning per wijk. Pas daarna volgt het definitieve besluit over de oprichting. De rijksoverheid moet ervoor zorgen dat de randvoorwaarden geregeld zijn, zodat de warmte betaalbaar blijft. Het voorstel, dat nu aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, sluit aan bij het wetsvoorstel Wet collectieve warmte. Voor EBN geldt dat zij alleen kan toetreden indien de Wet collectieve warmte wordt aangenomen en de Minister, zoals beoogd, EBN aanwijst als de Nationale Deelneming Warmte.